29 Temmuz 2011 Cuma

Geçen Hafta Yabancı Piyasalarda Neler Oldu?

?


Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanlığına tarihinde ilk kez bir kadın seçildi. IMF İcra Direktörleri Kurulu, Fransa Maliye Bakanı Lagarde’ı IMF’nin yeni başkanı olarak seçti.
Eski IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, New York’taki bir otelde kat görevlisine cinsel saldırıda bulunmak suçuyla yargılandığı için 18 Mayıs 2011 tarihinde görevinden istifa etmişti.

IMF Başkanlığına seçilen Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde, bu göreve seçilmekten ”büyük onur duyduğunu” söyledi.

Lagarde, amacının, Fon’un geçmişte olduğu gibi aynı noktada odaklanarak ve aynı ruhla, ”güçlü ve sürdürülebilir kalkınma” ve ”makroekonomik istikrar” sağlama hedefiyle çalışmasına devam etmesi olduğunu belirtti.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), küresel ekonominin büyük şoklara daha sık maruz kalacağı ve ekonomik ve sosyal açıdan daha ciddi sonuçları olacağı uyarısında bulundu.

OECD’nin ”Gelecekteki Şoklar” raporuna göre, salgın hastalık, kritik altyapılara düzenlenecek siber saldırı, finansal kriz, sosyo-ekonomik çatışma, jeomanyetik fırtına gibi gelecek yıllar için beş büyük potansiyel risk bulunuyor.

Küresel ekonomideki bağlantı ve insan, mal ve bilgi hareketinin hız kazanmasıyla birlikte potansiyel salgın hastalık ya da finansal kriz gibi ekonomik olayların yayılma etkisinin artacağına dikkat çekilen raporda, 2002 yılında önce Hong Kong’da görülen SARS hastalığı olarak isimlendirilen ”Akut Solunum Yetmezliği Sendromu”nun, kısa sürede seyahat edenler aracılığı ile tüm dünyaya yayıldığı hatırlatıldı.

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), enflasyon baskısına karşı küresel çapta politika faiz oranlarının artırılması gerektiğini belirtti.

BIS yayınladığı yıllık raporunda, dünya genelinde düşük faiz oranlarının finansal tahribatlar oluşturabileceğine ve finansal istikrarı tehdit ettiğine dikkat çekerek, özellikle gelişmekte olan ülkelerde düşük borçlanma maliyetinin, enflasyon artışıyla sonuçlanan kredi ve emlak fiyatlarının hızla yükselmesine neden olduğu uyarısında bulundu.

ABD EKONOMİSİ

Uluslararası Para Fonu (IMF), ABD Kongre üyelerine, ülkenin 14,3 trilyon dolar olan borç limitini artırmaları çağrısında bulundu.

IMF, ABD ekonomisiyle ilgili yıllık raporunda, ABD Kongre üyelerinin, hükümetin borçlanma limitini yükseltmesi konusunda anlaşamaması halinde bunun faiz oranlarında yükselişe ve dolayısıyla küresel piyasalara ve ABD ekonomisinin kırılgan toparlanmasına zarar vereceği uyarısı yaptı.

Raporda, ”Federal hükümetin borç tavanı, ABD ekonomisinin ve dünya finansal piyasalarının ciddi bir şokla karşılaşmaması için süratle artırılmalı” denildi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), ABD Kongresi’nin borçlanma tavanını yükseltmede anlaşma sağlayamaması ve dolayısıyla borcunu ödeyememesi halinde ABD’nin uzun vadeli kredi notunu en düşük seviye çekeceği uyarısında bulundu.

S&P Başkanı John Chambers, Bloomberg televizyonuna yaptığı açıklamada, ABD’nin borçlanma tavanını artırmada anlaşamaması ve borcunu ödeyememesi durumunda ”AAA” olan uzun vadeli kredi notunu en düşük seviye olan ”D”ye indireceklerini söyledi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s de ABD hükümetinin borçlanma tavanını yükseltmede başarısız olması halinde ”Aaa” olan kredi notunu ”Aa” seviyesine çekeceği uyarısında bulundu.

ABD’de yönetim, 14,3 trilyon dolarlık borç limitine Mayıs ayında ulaştı. ABD, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler 2 Ağustos’a kadar borç limitinin artırılması konusunda uzlaşmaya varamazsa borcunu ödeyememe riskiyle karşı karşıya kalacak.

AVRUPA VE DİĞER

Yunanistan parlamentosu, 5 yıllık 28,4 milyar euro tutarındaki tasarruf paketiyle ilgili uygulama yasasını kabul etti.

Yunanistan’ın 300 sandalyeli Parlamentosu’nun, oy kullanan 298 üyesinden 155'i yasaya ”evet” derken, 138 milletvekili ise ”hayır” dedi. 5 milletvekili ise çekimser oy kullandı.

Parlamentodan geçen paket, Yunanistan’ın 110 milyar avroluk IMF-AB yardımının beşinci dilimi olan 12 milyar euroyu alabilmesi için uluslararası kuruluşlar tarafından ön şart olarak ileri sürülüyordu. Yunanistan’ın iflastan kurtulması ve vadesi gelmiş borçlarını ödemesi için bu dilimi Temmuz ayı ortasına kadar alması gerekiyor.

Euro Bölgesi’nde enflasyon haziran ayında değişmeyerek yüzde 2,7 oldu.

AB’de ortak para kullanan 17 ülkenin dahil olduğu Euro Bölgesi’nde nisanda yüzde 2,8 ile son 2 buçuk yılın zirvesine çıkan enflasyon, Mayıs’ta yüzde 2,7'e gerilemişti.

Avrupa Merkez Bankasının (ECB) 7 aydır yüzde 2 hedefinin üzerinde gerçekleşen enflasyon karşısında yeni faiz artırımına gitmesi bekleniyor.

ECB, iki yıldır yüzde 1'de tuttuğu euro gösterge faizini nisan ayında çeyrek puan artırarak, yüzde 1,25'e yükseltmişti.

İtalya hükümeti, bütçe dengesini sağlamak için 68 milyar dolarlık tasarruf önlemi planlıyor.

Söz konusu kanun tasarısı bakanlar kurulunun onayını aldı, oylama için parlamentoya gönderildi.

Üç yıllık planla bütçe açığının bu yıl gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 3,9 seviyesine çekilmesi, 2014'de ise dengeye kavuşturulması amaçlanıyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları, son günlerde, İtalya’nın düşük büyüme hızına ve yüksek kamu borcuna dikkat çeken raporlar yayımladılar. İtalya’nın kamu borcu GSYH’sinin yaklaşık yüzde 120'si düzeyinde bulunuyor.

Portekiz’in bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranı, Mart ayı sonunda yüzde 8,7'ye geriledi. Ülkenin bütçe açığı, Aralık ayı sonunda GSYH’nin yüzde 9,2'si seviyesinde bulunuyordu.

Çin Başbakanı Wen Jiabao, 2011 yılı için yaklaşık yüzde 4 olarak belirlenen enflasyon hedefini sürdürmekte güçlük çekebileceklerini belirtti. Wen, Dow Jones’a yaptığı açıklamada, bu yıl yüzde 4 civarındaki enflasyonun sürdürülmesinin zor olduğuna dikkati çekerek, ”Yüzde 5'in altında bir seviyenin sürdürülebilir olacağını düşünüyorum” dedi.

Wen, ülke ekonomisinin görünümüne ilişkin iyimser bir yaklaşımla, gayrisafi yurtiçi hasılada (GSYH) bu yıl yüzde 8-9 aralığında büyüme elde edilmesi ve enflasyon oranının yüzde 5'in altında kalması halinde Çin’in ekonomik durumunun dünyanın en iyisi olarak kalacağını söyledi.

Japonya’da imalatçıların ekonomiye güveni, bir yılı aşkın bir sürenin en düşük seviyesine indi.

Japonya Merkez Bankasının (BOJ) ”Tankan” araştırmasına göre, 11 Martta meydana gelen deprem ve tsunaminin sonucu olarak temel endeks ”-9”a geriledi. Kyodo Haber Ajansı tahminlerinde endeksin ”-6” olmasını bekliyordu.

DÖVİZ PİYASASI

Londra döviz piyasasında pazartesi günü 1,4181 dolardan açılan euro, cuma kapanışta 1,4523 dolara yükseldi.

Aynı borsada Pazartesi günü 1,5953 dolardan açılan İngiliz sterlini ise Cuma kapanışta 1,607 dolara çıktı.

New York borsasında, altının ons fiyatı pazartesi günü 1.496 dolardan kapanırken, Cuma günü kapanışta 1.482,30 dolara geriledi.

ABD, AVRUPA VE ASYA BORSALARI

ABD’de dün New York Borsası’nda Dow Jones Endeksi yüzde 1,36 (168.43 puan) değer kazanarak, haftayı 12.582,77 puandan kapattı. Standard and Poor’s 500 Endeksi aynı gün yüzde 1,44 (19,03 puan) artarak 1.339,67 puan ve Nasdaq Bileşik Endeksi de yüzde 1,53 (42,51 puan) yükselerek 2.816,03 puanla haftayı tamamladı.

Haftanın tamamında Dow Jones Endeksi yüzde 5,4, Standard and Poor’s 500 Endeksi sadece yüzde 5,6 ve Nasdaq Bileşik Endeksi ise yüzde 6,2 değer kazandı. Böylece üç endeksin haftalık kazançları Temmuz 2009'dan bu yana en yüksek seviyede oldu.

Amerika kıtasında ayrıca Meksika Borsası’nda IPC Endeksi yüzde 0,66, Kanada Borsası yüzde 0,85, Brezilya Borsası’nda Bovespa Endeksi yüzde 1,59 ve Arjantin Borsası’nda Merval Endeksi ise yüzde 1,05 yükseldi.

Asya’da bu hafta bazı borsalar haftayı yükselişle, bazıları ise değer kaybıyla tamamladı.

Japonya’da Tokyo Borsasının temel göstergesi Nikkei 225 Endeksi haftanın son işlem gününde yüzde 0,53 (51,98 puan) artarak 9.868,07 puandan kapandı.

Asya’da ayrıca Hong Kong Borsası yüzde 1,53, Tayvan Borsası yüzde 1,01, Güney Kore Borsası yüzde 1,19, Tayland Borsası yüzde 0,80, Endonezya Borsası yüzde 0,99 ve Singapur Borsası yüzde 0,60 değer kazandı.

Çin’de Şanghay Borsası’nda SE Composite Endeksi yüzde 0,10 ve SE Endeksi yüzde 0,10, Hindistan Borsası yüzde 0,44 ve Avustralya Borsası yüzde 0,36 geriledi.

Avrupa’da Londra Borsası’nda FTSE-100 Endeksi yüzde 0,74 (44,05 puan) değer kazanarak 5.989,76 puandan, Frankfurt Borsası’nda Dax Endeksi yüzde 0,59 (43,20 puan) artarak 7.419,44 puandan ve Paris Borsası’nda Cac 40 Endeksi de yüzde 0,63 (25,14 puan) yükselerek 4.007,35 puandan haftayı kapattı.

Avrupa’da ayrıca İspanya’da Madrid Borsası’nda IBEX 35 Endeksi yüzde 1,28, İtalya’da Milano Borsası’nda FTSE MIB Endeksi yüzde 1,63, Hollanda’da Amsterdam Borsası’nda AEX Endeksi yüzde 0,93 ve Zürih borsası yüzde 0,82 yükseldi.

PETROL FİYATLARI

Haftanın son işlem gününde ABD ham petrolünün varil fiyatı 95 dolar ve Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 112 dolar seviyelerinde kapandı.

ABD Batı Teksas tipi ham petrolünün varil fiyatı ağustos ayı teslimi cuma günü 48 sent değer kaybederek, haftayı 94,94 dolardan kapattı.

Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ağustos ayı teslimi de haftanın son işlem gününde 71 sent azalarak 111.77 dolar oldu.

ABD ham petrolünün varil fiyatı 2 Mayıs’ta 115 dolarla bu yılın en yüksek seviyesine çıktıktan sonra mayıs ayında yüzde 16 ve haziran ayında yüzde 11 değer kaybetti. Böylece ABD ham petrolünün varil fiyatının değer kaybı yılın ikinci çeyreğinde yüzde 11'i buldu.

Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da aynı çeyrekte yüzde 4,9 kadar geriledi.

Etiketler: ABD, almanya, altın, altın piyasası, borsa, forex, fransa, yabacı borsalar, yabancı ekonomi, yabancı piyasalar, Yabancı Piyasalarda gelişmeler, Yabancı Yatırımcılar, Yunanistan Çöktümü, yurt dışı ekomisindeki gelişmeler


View the original article here

0 yorum: