20 Temmuz 2011 Çarşamba

İkinci Balon Sönüyor, 2008 Krizi Kapıda!

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD 14.3 trilyon dolarlık borç limitini ilk 5 ayda doldurdu. Başkan Barack Obama, kara kara “Nasıl daha fazla borçlanabiliriz?” hesabını Kongre üyelerine kabul ettirmeye çalışırken, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarihte bir ilk olarak birer birer ABD’yi negatif izlemeye aldı. Avrupa’da ise Yunanistan’ın ardından Avrupa’nın borç yükü en fazla ülkesi olan İtalya da ek bütçe tedbirleriyle “acı reçeteyi” tadan ülkeler arasına katıldı. Borç milli gelirin yüzde 120’sine ulaştı. Yaşanan gelişmeleri Başbakan Yardımcısı Ali Babacan bile “Gelişmeler bizi kaygılandırıyor” sözleriyle özetlerken, ekonomistler, “İkinci balon sönüyor. 2008 krizi tekrar kapıda olabilir” tartışmasına başladı.

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erinç YELDAN
“Türkiye’de büyüme olumsuz etkilenir”
“ABD’nin borçları, İtalya ekonomisinin sorunları aslında yapısal bir kriz ve tüm küresel ekonomiyi etkiliyor. Türkiye de bundan kaçamaz. Yaşananlara kapitalizmin küresel bir krizi olarak bakmak lazım. Türkiye ekonomisi de kırılgan ve spekülatif bir büyüme yaşıyor. İtalya ve ABD’deki sorunlarla dünyada bir balon sönüyor. Uluslararası sermaye hareketlerinde daha büyük daralmalar yaşanacaktır. Bu sönen balon, Türkiye’nin ihracatını da olumsuz etkileyecek. Avrupa Birliği’nde bir güven bunalımı sorununun ortaya çıkması da muhtemel. Bu da sermaye akışlarını kırılgan hale getirecek ve Türkiye’nin ekonomisindeki büyümeyi olumsuz etkileyebilir.”

Garanti Ekonomik Araştırmalar Müdürü Ali İhsan GELBERİ
“Spekülatif atak varsa etkisi olmaz”
“Aslında İtalya’daki sorunun nereden kaynaklandığı henüz net değil. Ülkenin borç stoku gibi yapısal sorunlarından da kaynaklanmış olabilir ya da spekülatif bir atak da olabilir. AB’deki karar alma süreçlerinin yavaş işlemesinden piyasalar sıkıldı. Dolayısıyla birliğin en zayıf halkaları İtalya ve İspanya üzerinden AB’yi belirli konularda karar almaya zorlayacak saldırı yapıyor olabilirler. Spekülatif bir saldırı ise bu sorun AB tarafından alınacak belirli kararlarla bitirilebilir. İtalya’nın borç stoku 1985’lerden bu yana zaten yüzde 100’lerin üzerinde. Dolayısıyla aslında borç çevirme ile ilgili bir sorunu yok. Bankacılık ile ilgili yapısal bir sorunları olup olnmadığını da bilmiyoruz. Eğer yapısal sorun varsa, bu Türkiye’yi etkiler. İtalya’daki sıkıntılar nedeniyle Avrupa’da büyümenin azalması, bizim cari açığımızı da artırır. Ama eğer bu yaşananlar spekülatif ataklardan kaynaklanıyorsa, piyasalar istediğini aldıktan sonra Türkiye’ye etkisi olmaz. Biraz beklemek lazım. Asıl sorun bankacılık sistemindeyse, bu bizi doğrudan etkileyecektir.”

Habertürk yazarı Gazi ERÇEL
“Borçlarını çeviremezlerse sonuçları bize de yansır”
“İTALYA’daki borç sorununun iki cephesi var. Bu kriz büyürse, Avrupa’da genel bir krize neden olur. Avrupa ülkelerinin finansmanlarını piyasadan gerçekleştirememesi tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de etkiler. İtalya gerekli önlemleri alırsa, bütçesini sıkı bir şekilde kontrol ederse, bürokrasi alanında gereğini yaparsa bu ülkenin büyümesinde daralmaya da neden olacaktır. Bu daralma Avrupa’da da Türkiye’de de hissedilecektir. Sonuçta İtalya, ticaret hacmi bakımından Türkiye’nin Almanya’dan Avrupa’daki ikinci büyük pazarı. Ancak İtalya’nın Yunanistan ve Portekiz gibi derin sorunları yok, çalışan bir ekonomisi ve güçlü bir sanayisi var. ABD’de de hükümet borç limitini artırmaya çalışıyor. Eğer buralarda sorun çıkarsa, piyasa “Ben bu borcu çevirmem” veya “Yüksek faizle çevirebilirim” derse, bütçe cephesinde alınan ek önlemlerin anlamı kalmaz. Ve kriz tüm dünyayı ve dolayısıyla Türkiye’yi sarabilir.”

İktisatçı Mustafa SÖNMEZ
“Sıcak para hızlı çıkarsa kur şoku yaşayabiliriz” “AVRUPA’daki borç sorunlarının son halkası olan İtalya’da yaşanan borç krizi, Türkiye’yi de etkiler. Bu etki iki yönlü olabilir. Birincisi sıcak para akışlarını tersine çevirebilir. Küresel ekonomide bu gibi çalkantılı dönemlerde, sıcak para daha güvenli merkezlere çekiliyor. Son yaşanan durumda sıcak paranın daha çok Asya piyasalarına yöneldiği gözleniyor. Böylesine hızlı bir sıcak para çıkışı olması durumunda Türkiye’de kur şoku yaşanabilir. İtalya’daki sıkıntılı durumun Türkiye’ye ikinci etkisi ise dış ticaret alanında olacaktır. Sonuçta Türkiye ihracatının büyük bir kısmı Avrupa pazarına yönelik. İhracat pazarının daralması, sanayi üretimi ve kapasite kullanımına olumsuz yansır. Ekonomide, 2008’in son çeyreğinde yaşanan ve 2009’un başında devam eden kriz tekrar yaşanabilir.

SİZDE HABER VIDEO EKLEYEREK İNTERNETTEN PARA KAZANABİLİRSİNİZ. DETAYLAR İÇİN BURAYA TIKLAYIN


View the original article here

0 yorum: