23 Temmuz 2011 Cumartesi

Kriz Otomotiv İhracatını Vuruyor

Bu dönemde toplam ihracatta yüzde 12,5 paya sahip İtalya’da yüzde 3, yüzde 12,8 paya sahip Fransa’da da yüzde 15 gerileme gözlendi. Bir süredir krizle mücadele eden Yunanistan’da yüzde 44, Portekiz’de ise yüzde 26 ihracat düşüşü kaydedildi.

Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği (OİB) kayıtlarından derlenen bilgilere göre, Türk otomotiv sektörü, yılın ilk yarısında 156 ülke ve özerk bölge ile 9 serbest bölgeye, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16'lık artışla 9 milyar 338 milyon dolar ihracat yaptı.

Sektör, bu dönemde ihracatının yüzde 74,4'ünü, yüzde 12'lik artış ve 6 milyar 949 milyon dolar ile AB ülkelerine gerçekleştirdi.

Aynı zamanda Türkiye’nin geleneksel olarak en büyük ticari partnerleri konumundaki AB ülkelerinde, bir süredir kendini gösteren durgunluk ve son dönemlerde bazı ülkelerde su yüzüne çıkan kriz, ihracat artış oranlarında yavaşlama veya gerileme olarak kendini gösteriyor.

Otomotiv sektörünün, yılın ilk yarısında Almanya’dan sonra en fazla ihracat gerçekleştirdiği Fransa’ya yüzde 15'lik düşüşle 1 milyar 196 milyon dolar, üçüncü sırada bulunan İtalya’ya ise yüzde 3'lük gerilemeyle 1 milyar 170 milyon dolar ihracat yapıldı.

Bu dönemde, Portekiz’de yüzde 26, Yunanistan’da yüzde 44, Finlandiya’da yüzde 54, Estonya’da yüzde 45'lik ihracat düşüşleri gözlenirken, İspanya’da yüzde 2, Çek Cumhuriyeti’nde yüzde 4, Romanya’da yüzde 8 gibi ihracat artış hızındaki yavaşlama dikkati çekti.

Aynı dönemde, Lüksemburg’da yüzde 546 ve Letonya’da yüzde 237'yi bulan ihracat artışları görüldü.

SİZDE HABER VIDEO EKLEYEREK İNTERNETTEN PARA KAZANABİLİRSİNİZ. DETAYLAR İÇİN BURAYA TIKLAYIN


View the original article here

0 yorum: