9 Temmuz 2011 Cumartesi

Piyasalardan Gelen Haberler

?

Bakanlar Kurulunun yeniden kurulması için, İstanbul Milletvekili ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görevlendirilmesine ilişkin işlem, Resmi Gazete’de yayımlandı.
? Yunanistan parlamentosu dün 5 yıllık 28,4 milyar euro tutarındaki tasarruf paketiyle ilgili yasa tasarısını kabul etti.
? TÜİK’in yılın ilk 5 ayı için tüketici fiyat artışını %4,93 olarak ilan etmesinin ardından, devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklilerine enflasyon farkı verilmesi ihtimali ortaya çıktı. 4 Temmuz Pazartesi günü açıklanacak olan Haziran ayı enflasyon rakamı yüzde sıfır olsa bile, Ocak-Haziran döneminde yüzde 4 zam alan kamu görevlileri ve memur emeklileri, yılın ilk yarısı için yüzde 0,93 oranında enflasyon farkına hak kazanacak.
? TCMB Son dönemde bazı Avrupa ülkelerinin kamu borçlarının sürdürülebilirliğine ve global büyümeye ilişkin endişelerin artması risk iştahını olumsuz etkilemeye ve ülkemizin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarını zayıflatmaya devam etmesini gerekçe göstererek günlük döviz ihalelerinde alımı yapılacak tutarı dünden itibaren 40 milyon $’dan 30 milyon $’a düşürdü.
? ABD Başkanı Barack Obama, ülke için en öncelikli konunun bütçe açığının azaltılması ve borç tavanının yükseltilmesi konusunda anlaşmaya varılması olduğunu belirterek Kongre’ye önlerinde olan altyapı, küçük işletmelere kolaylıklar, orta sınıfa yönelik vergi kesintisinin 1 yıl daha uzatılması, zenginlere yönelik vergi kesintilerinin uzatılmaması, Kolombiya, Panama ve Güney Kore’yle serbest ticaret yapılması gibi düzenlemeleri geçirmesi çağrısında bulundu.
? ABD Hazine bakanı Geithner, Kongrenin yasal borç limitini, ülkenin kaderi ve kredibilitesi adına acilen yükseltmesi gerektiğini söyledi.
? 2011 yılı sonunda süresi dolacak olan İstanbul ve çevresinin doğalgaz ihtiyacını karşılayan, yıllık 6 milyar metreküplük gaz alımını öngören Batı Hattı Anlaşması’nın yenilenmesi görüşmelerinde Türkiye’nin yeni anlaşmada fiyatın düşürülmesini isterken, Rusya’nın fiyat indirimi karşılığında, Nabucco Projesi’nin alternatifi olarak görülen Güney Akım Projesi’nin Karadeniz’den geçişi konusunda Türkiye’nin izin vermesi talebinde bulunduğu ifade ediliyor.
? Standard&Poor’sun direktörü Chambers, ABD’nin 4 Ağustos’taki tahvil ödemelerini yapamaması durumunda, ülkenin bu tahvillerinin kredi notunun D seviyesi olan “selektif temerrüt” statüsüne indirileceğini söyledi.
? Japonya’da Mayısta otomobil üretimi yıllık 30.9% oranında azalış yaşarken, yıllık bazda ihracattaki azalış %40.5 düzeyinde gerçekleşti. Ülkede aynı ayda konut başlangıçları %6.4, inşaat siparişleri ise %25.5 oranında artış gösterdi.
? ÖİB’nin, Boğaziçi ve Anadolu Yakası’nın da aralarında bulunduğu toplam 9.6 milyar dolar bedelli 6 elektrik dağıtım bölgesinin ihalesinde, yatırımcılara tanıdığı ek teminat yatırma süresi bugün doluyor.


View the original article here

0 yorum: