24 Ağustos 2011 Çarşamba

4 liralık plastikten 12.5 milyon dolar kazandı

Plastik sektöründe uzun yıllar fason üretim yaptıktan sonra tüm sermayesini bir fabrika çalışanının fikrine yatıran Modelsa, 12.5 milyon dolarlık ciro elde etti. Tüm paralarını plastik kalıp makinesi almak için harcadıklarını anlatan Modelsa Elektrik ve Plastik Genel Müdürü Atilla Çavuşoğlu, kendi geliştirdiği şeffaf ayakkabı koruma kutusuyla firmaya dünya çapında iş yaptırmaya başladı. 2 yıl boyunca Ar-Ge yatırımı yaptıklarını anlatan Çavuşoğlu, “Türkiye’de ilk defa geliştirilen Modelüks ismini verdiğimiz bu ürün sayesinde ayakkabının ömrü 5 yıla kadar uzuyor. Sık seyahat edenler için ayakkabının deforme olmadan taşınması büyük sorun. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak dünyada ilk defa kullanılan bir havalandırma sistemi kurduk. 4 TL’ye satılan bu şeffaf kutulara yatırım yaparak geçen yıl ciromuzu 12,5 Milyon dolara çıkardık. Hedefimiz Irak ve Romanya ile başladığımız ihracatı yılsonuna kadar 10 ülkeye, ciromuzu ise 20 milyon dolara çıkarmak. Kalitemiz ve özel tasarımımızla kalitesiz Çin mallarını pazardan silmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

FABRİ ÇALIŞANININ FİKRİ
Modelsa’nın başarı hikayesinin temelinde bir çalışanın fikri yatıyor. 10 yıldır Modelsa firması bünyesinde çalışan Atilla Çavuşoğlu, dünyada ilk defa kullanılan bir havalandırma sistemiyle ayakkabı kutusu tasarladı. Türkiye’nin önde gelen markalarına fason olarak plastik kalıp üreten Modelsa, çalışanının fikriyle yepyeni bir alana yatırıma karar verdi. İş fikrini ilk önerdiğinde herkesin karşı çıktığını, bu işin tutmayacağını söylediklerini anlatan Çavuşoğlu, “Patronumuz Abdullah Aydoğan ise sonuna kadar fikrin arkasında duracağını söyledi. Pazarlama ve üretimde bana tam yetki verdi. Ürün piyasaya çıktığında ilk başlarda faydası anlaşılamadı. Fakat kullanıcıların memnuniyeti ve ucuz fiyat avantajıyla pazarın tek firması olduk. Taleplere yetişemez hale gelince 150 kişiye istihdam sağladık. Kapasite yatırımlarıyla yeni modeller geliştirdik. Şu an aylık 100 bin kutu üretiyoruz, kapasitemiz 1.5 milyon adet üretime elverişli. Yurt dışından çok ciddi talepler aldık. Yeni yatırımlarla birlikte global pazarlara açılacağız” diye konuştu.

"ÇİN'E SET KURDUK"
Dünyada birkaç firmanın kendi ürünlerine benzer üretim yaptığını anlatan Genel Müdür Çavuşoğlu, “Bizimle rekabet edemediği için Çin’den tek bir ayakkabı kutusu bile Türkiye pazarına giremiyor. Pazarın yüzde 95’ine hakimiz. İlk etapta iç pazarda bayi ve satış kanallarımızı yaygınlaştıracağız. Özellikle yapı marketlerde satışlarımız çok iyi durumda. 2 yıla kadar Avrupa ve Ortadoğu pazarında en büyük oyuncu olmayı hedefliyoruz. Özellikle gelir seviyesi yüksek kesim ürüne rağbet gösteriyor. Bu nedenle yönümüzü Avrupa’ya çevirdik” şeklinde konuştu.

AYAKKABI ARAMA DERDİNE SON
Ayakkabının en çok sezon sonunda havalandırmasız ortamlara kalarak ve seyahat esnasında katlandığı için deforme olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, “Sezon boyunca ayakkabılar iyi korunmadığı için yenisi alınıyor. Özellikle kadınlar ayakkabılarını saklamada çok sorun yaşıyor. Çizmeler veya topuklular katlanmadan saklanamıyor. Türkiye’de şeffaf ayakkabı kutusu kullanan kesim henüz yüzde 20’lerde. Bu açıdan pazar büyük potansiyele sahip. Ayakkabı kutularımız tutma sapı, kilitleme sistemi, şeffaf yapısı, havalandırma sistemi ve geri dönüşümlü çevreci özellikleri bakımından dünyada tek konumda” ifadelerini kullandı.


View the original article here

0 yorum: