24 Ağustos 2011 Çarşamba

Muhalifler Brega'yı ele geçirdi

Libyalı muhaliflerin sözcüsü Ahmed Bani, Brega kasabasını almak için bir haftadan beri savaşan muhaliflerin nihayet kentin tamamında denetimi ele geçirdiğini söyledi. Libya'daki en büyük petrol sahasıyla ülkenin en büyük ikinci hidrokarbon kompleksini barındıran Brega kasabası bu bakımdan çok büyük bir stratejik öneme sahip bulunuyor.

Callud Libyalı muhaliflere sığındı

Libya lideri Muammed Kaddafi rejimin bir zamanlar iki numaralı ismi olarak bilinen Abdüsselam Callud'un Libyalı muhaliflere sığındığı bildirildi. Libyalı muhaliflerin sözcüsü Mesud Ali, Callud'un muhaliflerin kontrolündeki Batı Dağları bölgesine sığındığını duyurdu. Libyalı muhalifler Reuters haber ajansına, Callud olarak adlandırdıkları bir kişiyi kendi aralarında ayakta dururken görüntüleyen bir video kaset gösterdi.

Muhalifler rafineriyi ele geçirdi

Libyalı muhalifler, Zaviye rafinerisini ele geçirdiklerini belirtti, bu açıklama Libya yönetimi tarafından yalanlandı. Bölgedeki bir muhalif komutan, Muammer Kaddafi yönetimi açısından stratejik önemi olan bu rafineriyi ve civarındaki yerleşim birimlerini dün akşam ele geçirdiklerini kaydetti. Libya Başbakanı Bağdadi Mahmudi ise düzenlediği basın toplantısında, muhaliflerin bu açıklamasını yalanlayarak, "Zaviye rafinerisinin kontrolleri altında" olduğunu söyledi. Libya'nın başkenti Trablus'ta en az yedi şiddetli patlama sesi duyulduğu, Muammer Kaddafi'nin Bab Ül Aziziye karargahı yakınına bombaların düştüğü bildirildi.

Bu arada aralarında Libya istihbarat şefinin konutunun da bulunduğu birçok binanın yıkıldığı bildirildi.  Sabaha karşı düzenlenen bombardımanda, aynı zamanda Libya lideri Muammer Kaddafi'nin üvey kardeşi olan Senussi'nin korumaları, Hindistan vatandaşı aşçının öldüğünü belirterek, bombardıman sırasında istihbarat şefinin konutunda bulunup bulunmadığının bilinmediğini söyledi.

Zaviye muhaliflerin elinde

 Libya'da muhalifler, başkent Trablus'un batısındaki Zaviye kentinin kontrolünü ele geçirdiklerini açıkladı. Muhalifler, Trablus'un 40 kilometre batısındaki Zaviye kentini kontrol altına aldıklarını belirtti. Bölgedeki AFP muhabiri, muhaliflerin Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin elinde tuttuğu son büyük bina olan kentteki hastanenin kontrolünü ele geçirdiğini aktardı.

32 muhalif öldü

Libya'da muhalifler, başkent Trablus'un doğusundaki Zilitan kentinin kontrolünü ele geçirdiklerini bildirdi. Muhaliflerin bir yetkilisi, Trablus'un 150 kilometre doğusundaki Zilitan'ın muhaliflerin elinde olduğunu belirtti. Zilitan'a 50 kilometre kadar güneydeki Misrata bölgesinden ilerleyen muhalifler bir haftayı aşkın süredir 200 bin nüfuslu Zilitan'ı ele geçirmeye çalışıyordu.

AA


View the original article here

0 yorum: