21 Ağustos 2011 Pazar

Yolsuzlukla mücadele için sokaklara döküldüler

Geçtiğimiz hafta salı günü protesto sırasında polis tarafından tutuklanarak hapse konulan Hazare, dün salıverilmişti. Hükümetten yolsuzlukla mücadele için güçlü bir kanun teklifi bekleyen asker emeklisi aktivist, usulsüz protesto yaptığı gerekçesi ile tutuklanmıştı.

16 Ağustos'ta hapishanede başlattığı açlık grevinde bugün 5. güne giren Anna Hazare ve destekçileri Yeni Delhi'de Ramlila Meydanı'nda bir araya geldi. Yüz binlerce kişinin desteklediği 74 yaşındaki aktivist greve 15 gün devam edeceğini açıklarken yorgun olduğu gözlendi. Hazare ile birlikte açlık grevine başlayan bazı protestoculardan bayılanlar olurken baygınlık geçirenler hastanelere kaldırıldı.

Hindistan hükümetinin yolsuzluklarla mücadele için çıkaracağı 'Halk için ombudsmanlık kanununu' çok zayıf bulduğu için geçtiğimiz Nisan ayında protestolara başlayan Hazare, mevcut Manmohan Singh hükümetinin yolsuzluklarla daha sıkı mücadele etmesini talep etmişti.

Hazare hükümetten kanunla görevlendirilecek ombudstmanın milletvekilleri, başbakan ve yüksek mahkeme hakimlerini de kontrol edecek otoriteye sahip olmasını talep etmişti. Hükümet ise bunu bu makamların otoritesinin zedeleyeceği gerekçesi ile reddetmiş, milletvekillerini kontrol edecek makamın ise meclis olmasını istemişti.

Hindistan'da geçtiğimiz yıl ard arda gelen olaylarda birçok milletvekili ve bakanın yolsuzluk yaptığı, rüşvet aldığı ispatlanmış bazı bakanlar istifa etmiş ya da Manmohan Singh tarafından görevleri değiştirilmişti. Şu an meclisin görüştüğü bir diğer olayda ise halen görevde olan ve yolsuzluk yaptığı ispat edilen bir eyalet mahkemesi hakimi meclis onay verirse ilk defa görevden alınacak.

Hükümeti büyük sıkıntı içine sokan protesto gösterlerine nasıl tepki göstereceği merak konusu olurken Hazare'nin 15 gün açlık grevi yapmaya izin verilmesi ise büyük tepkilere sebep oldu. Eleştirmenler demokrasilerde protesto hakkının barışçıl yollarda olduktan sonra hükümetlerce kısıtlanamayacağını dile getirirken, Hazare'nin topladığı desteğin hükümetin gözünü korkuttuğu iddia ediliyor.

AA


View the original article here

0 yorum: