9 Eylül 2011 Cuma

Ekonomik Durgunluk Amerika İçindeki Göçü de Etkiliyor

Ekonomik durgunluk ve emlak sektörünün çökmesinin ardından çok sayıda Amerikalı daha rahat iş bulabilecekleri ya da daha ucuza yaşayabilecekleri yerlere göç ediyor. California Üniversitesi’nden bir uzman ekonomik durgunluğun başlamasından bu yana eyaletler arasında görülen göç oranında beklenmedik bir düşüş olduğuna dikkat çekiyor. En çok göç ise Texas ve California eyaletleri arasında görülüyor.


Salondan mutfağa kadar bu evin her yeri kutularla dolu. Aile yeni taşınmanın heyecanını yaşıyor.


Taki Pappas, “Çok heyecanlı, biran önce gitmek için sabırsızlanıyorum. Bizim için yepyeni bir macera,” diyor.


Californialı Taki Pappas ve dört kişilik ailesi Texas eyaletine taşınıyor. Altı aydır işsiz olan Pappas, Austin’de iş bulmuş. Eşi Mabyn Texas’ta emlak fiyatlarının yarı yarıya az olduğunu söylüyor: “Hemen ev almayacağız, ama burada gücümüz yetmezken Austin’de ev alabilecek durumda olacağız.”


Taki Pappas,  “Texas’ta eyalete gelir vergisi de ödemememiz gerekmiyor,” diyor.


Ekonomik sorunlar yüzünden birçok aile California’yı terk ediyor. California şu anda Amerika’da işsizlik oranının en yüksek olduğu eyalet.    


California Üniversitesi araştırmacısı Michael Stoll Amerika içindeki göç faaliyetlerini inceliyor: “Çok sayıda kişi işinden oldu ve işsiz kaldıkları süre, eskisinden daha uzun. İş bulmak için eyaleti terk ediyorlar.”


Amerikan Nüfus İdaresi kayıtlarına göre 2007 ve 2009 yılları arasında en kalabalık eyalet olan California’dan 2 milyon kişi ayrılmış. Bu, emlak piyasasının çöktüğü ve ekonominin kötüleştiği dönemde olmuş. Californialılar’ın en büyük tercihi, Amerika’nın en kalabalık ikinci eyaleti olan Texas.


Milken Enstitüsü Ekonomik Araştırmalar Bölümü Başkanı Ross DeVol bunun nedenini şöyle açıklıyor: “Texas enerji dolu bir yer. Petrol ve doğal gaz çıkıyor. Ekonomik durgunlukta iyi idare etti. Teksas’tan Meksika’ya yapılan ihracat da fazla.”


California’dan ayrılanların yüzde 12’si Texas’a gitmiş. Ama bir milyon Texaslı da eyaletlerini terk etmiş.


California Üniversitesi'nden Michael Stoll, “Texaslılar’ın 2007 yılından bu yana en çok göç ettiği eyalet de California,” şeklinde konuşuyor.


Texas’tan ayrılanların yüzde 10’u California’ya yerleşmiş. Michael Stoll, California’da emlak ve inşaat sektörlerinin kötü durumda olduğunu, ama eyaletin teknoloji, üretim ve ticaret sektörlerinde büyüme kaydettiğini söylüyor.


Ancak Milken Enstitüsü’nden Ross DeVol, California’da istihdam pazarının beklendiği gibi hızla gelişmediği uyarısında bulunuyor: “Texas’ta bir alışveriş merkezi inşa etmek için izin alma süreci üç ila dört ay. Ama bu California’da üç yıl sürebiliyor.”


DeVol, California’daki  şirketlerin Texas gibi başka eyaletlerde işlerini büyütmeye niyetlenmesinden kaygılı: “Örneğin Apple şirketi bir yıl önce Austin’de iPad üretmek için 100 işçi çalıştıracak bir üreticiyle anlaştı. Apple işlerini Texas’ta büyütmeyi amaçlıyor.”


Ama California da umut veriyor. Bu yılın ilk çeyreğinde Amerika’daki riskli sermaye yatırımlarının yarıdan fazlası California’da yapılmış. Bu ekonomik verilere dikkat çeken Michael Stoll’a göre, Amerika içindeki göç daha çok batı ve güney eyaletlerine yapılıyor.


BORSADA KESİN KAZANÇ

0 yorum: