10 Eylül 2011 Cumartesi

Yaz Kampında Engelli Öğrencilerle Engelli Olmayanlar Birarada

Amerika’da birçok öğrenci tatil mevsimini yaz kampında geçirir. Geleneksel olarak, yaz kamplarında açık havada ya da spor salonlarında çocukların sevdiği aktiviteler düzenlenir. Camp Accomplish adlı bir kuruluş ise engelli çocuklarla engelli olmayanları aynı kampta ağırlıyor.

Camp Accomplish’te çocukların en sevdiği aktivitelerden biri, duvara tırmanmak.  Duvara tırmanmaya hazırlanan Helen O’Brien biraz heyecanlı.  Otistik olan Helen’da aynı zamanda gelişim bozukluğu var. Camp Accomplish, fiziksel, zihinsel ya da ruhsal bozuklukları olan çocuklarla, olmayanları biraraya getiriyor. Programın yöneticisi, Jonathan Rondeau şöyle anlatıyor: “Burada çocuklar birbirleri arasındaki farklılıkları görüyor. İleride bir ortamda engelli bir bireyle karşılaştıklarında onları dışlamak yerine, kampta birlikte eğlendikleri günleri hatırlamaları en büyük amacımız.”

Bu yaz, Camyrn’ın kampa üçüncü gelişi. Camyrn engelli çocuklardan çok şey öğrendiğini söylüyor. Camyrn, “Büyüyünce engellilere öğretmenlik yapmak istiyorum. Böylece, sağır ve dilsiz bir öğrenciyle işaret dilini kullanarak iletişim kurabilirim,” diyor.

Camp Accomplish, Maryland eyaletinde yer alıyor. Kamp, engellileri temsil eden ve kar amacı gütmeyen bir grup olan Mellwood’a bağlı. Kampa katılan engelli çocukların çoğu kendilerini konuşarak ifade edemiyor. Bunlardan biri olan Rachel’in annesi Danette, “Bu ortam kızıma fiziksel ve zihinsel engelli bireyleri anlama ve onlarla daha rahat iletişim kurabilme imkanı sağlıyor,” diyor.

Kampta çalışan 50 görevlinin yarısı, yurtdışından gelmiş. İngiltere’den gelen eğitmen Ben Head, “Bu yaz sonunda  ülkeme döndüğümde, engelliler için özel eğitim alanlarında öğretmenlik kursuna başlayacağım. Camp Accomplish’te edindiğim tecrübeyi ileride yapacağım işlerde kullanmaya çalışacağım. Çünkü bu kampta öğrendiklerim bana çok şey kattı,” diye konuşuyor.

John ile Conner kardeşlerin ikisinde de gelişim geriliği var. Babaları Danny Mabry, gün sonunda oğullarını kamptan almaya geldiğinde, farkı hissettiğini söylüyor. Oğullarının kampa katılmasının kendisini mutlu ettiğini belirten Mabry, John ve Conner’ın gelecek yazı iple çektiğini belirtiyor.


View the original article here

0 yorum: