6 Ocak 2013 Pazar

İMKB Başkanı: Enerji Borsası 2013te kuruluyor öncelik elektrikte

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), İstanbul Altın Borsası, Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası’nın tek çatı altında birleşmesine yönelik süreç devam ederken, piyasaları genişletecek yeni bir adım daha atılıyor. Yeni yılda enerji borsası kurularak öncelik elektriğe verilecek. Sonrasında petrol, doğalgaz ve kömürde bu piyasada yer alacak. İMKB Başkanı İbrahim Turhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile ‘Enerji Borsası’ kurulması için çalıştıklarını açıkladı. Turhan, “Elektrik ve enerji gibi stratejik ürünlerde fiyatların belirlenmesi önemli. 2013’e yetiştirebilir miyiz? Bilmiyorum. Bilişim alt yapısına ihtiyaç var.” dedi.

Zaman Gazetesi Ekonomi Editörü Turhan Bozkurt'un sunduğu Skytürk360'ta yayınlanan Üç Nokta Özel programına konuk olan İMKB Başkanı Turhan, canlı yayında soruları yanıtladı. Borsa’da birinci sınıf teknolojinin kullanılacağını aktaran Turhan, “Borsa İstanbul dünyayı İstanbul’a getirecek. Borsamız milli iftihar vesilesi olacak. Sukuk pazarının gelişmesini bekliyoruz. Emtia piyasaları üzerinde de çalışıyoruz.” dedi. İMKB Başkanı, Borsa İstanbul’un kurulmasının ardından gündeme gelen taşınmayla ilgili konulara da açıklık getirdi. Yeni SPK Kanunu’nda Borsa İstanbul ile ilgili düzenlemelerin yer aldığını, arazinin 29 yıllığına anonim şirkete bırakıldığını kaydetti. Turhan, “Şirket uygun gördüğü takdirde Borsa İstanbul 29 yıl daha burada. 29 yıl daha İMKB’nin merkezi kullanılacak.” dedi.

Yeni uygulamalar ile piyasaların derinleşeceğini dile getiren İbrahim Turhan, babadan oğula kalma yöntemler yerine bilgiye dayalı yöntemlerin kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Seans salonlarının yenileneceğini bildiren Turhan, basın yayın organlarının geçmişte olduğu gibi borsada yer alabileceğini kaydetti. Yeni döneme ilişkin değerlendirmelerde de bulunan İMKB Başkanı, önemli olanın piyasaların dürüstlüğü olduğunu kaydetti. Geçmişte zaman zaman bazı yöneticilerin menkul kıymetlerin değerini etkileyebilecek davranışlara girdiğine dikkat çeken Turhan, “Burası temiz bir piyasa olmalı. Basının özgürlüğü kısıtlanmasın ama yönlendirme de olmasın. Çıkar sağlamaya yönelik girişim olmamalı.” ifadesini kullandı. Dört büyük klubü yönelik çağrısının sorulması üzerine Turhan şu cevabı verdi:

“Halka açık şirketler kurumsal yönetim ilgilerine uygun, şeffaf ve hesap verebilir şekilde bir istikamette gitmeliler. Doğruları hatırlatmayı yapmak lazım. İnsanlar unutabilir. Sonra istenmeyen durumlar ortaya çıkabiliyor.”

Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir, teşekkür ederiz.

View the original article here

0 yorum: