30 Nisan 2013 Salı

Hisse Alım Satımı

Borsada kazanmak piyasayı yakından takip etmekten daha çok dataları çok iyi okumakla ilgilidir. Bilginizin size doğru öngörüler sağladığından emin olarak, hangi hisseleri ne zaman elden çıkaracağınıza veya hangi hisseleri satın alacağınıza karar vermelisiniz. İşte bu noktada analiz yöntemleri yatırımcıların yardımına yetişmektedir.

Hisse senedi fiyatlarındaki dalgalanmaların sıklığı, geleceğe dönük tahminler için birçok analiz yönteminden yararlanmayı gerektiriyor. Hisse senedi değerlemesi çalışmalarındaki başarı, borsada daha doğru tahminler, doğru tahminler de daha çok para kazanmayı sağlıyor. Peki, nelerdir bu analiz yöntemleri?

Hisse senetlerinin seyriyle ilgili olarak en çok temel ve teknik analiz yöntemlerine başvurulmaktadır.

Hisse senediyle ilgili bütün bilgilerin toplanıp, firmanın iç dinamiklerine ve mali tablolara göre bir değerlendirilme yapılması temel analizin konusudur. Temel analizde makro ve mikro ekonomik göstergelere bakılır. Şirketin finansal geçmişi irdelenir ve istatistiki bilgiler üzerinde durulur. Şirketin sektörü içindeki durumu ve endüstriyel gelişimi değerlendirilir. Böylece, hisse senedinin gerçek değeri bulunur ve bulunan gerçek değer piyasa fiyatları ile karşılaştırılır. Bu karşılaştırmada hisse senedinin piyasa fiyatı daha yüksekse satış, piyasa fiyatı daha düşükse alış yapılır.

Özetle temel analizin, ekonomik durum, sektör ve şirket üçgeninde yapıldığını söyleyebiliriz. Çok zahmetli bir analiz yöntemi olması nedeniyle borsadaki bireysel yatırımcılara hitap etmez.

Temel analizden farklı olarak teknik analiz ise fiyatların geleceği ile ilgili bilgi vermeye çalışır. Geçmiş fiyat hareketlerine bakarak, hangi dönemlerde düşüş hangi dönemlerde yükselme yaşandığını tespit eder. Sonuç olarak da yatırımcılara borsada ne zaman alış, ne zaman satış yapmaları gerektiğini söyler. Yani analizlerden biri hangi hisse senedine yatırım yapılması gerektiğini, diğeri de o hisse senedine ne zaman yatırım yapılması gerektiğini tahmin eder.

Her iki analiz yöntemi de hisse senesi yatırımlarında performansı artırmak için kullanılmaktadır.

Bir önceki yazımız olan Liberal Ekonomi başlıklı makalemizde ekonomi, liberal ekonomi ve para hakkında bilgiler verilmektedir.


View the original article here

0 yorum: