28 Nisan 2013 Pazar

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Hakkında

Açılımı İstanbul Menkul Kıymetler Borsası olan İMKB, hisse senetleri, hazine bonoları ve devlet tahvilleri, gelir ortaklığı sertifikaları, özel sektör tahvilleri, yabancı menkul kıymetler, gayrimenkul sertifikaları ve uluslararası menkul kıymetlerin alım ve satımının yapılması amacı ile 1986 yılında faaliyete başlamıştır. Yönetim kurulu tarafından yönetilen İMKB, özerk ve mesleki bir kamu kurumudur. Yetkili olduğu alanlarda kendi yasal düzenlemelerini yapabilme yetkilerine sahip olan İMKB, yatırım bankaları, ticari bankalar ve aracı kurumlar olmak üzere borsa üyelerinden oluşmaktadır. Yapılan alım ve satım işlemlerinde, oransal olarak alınan borsa payı, kotasyon ücretleri ve mevzuatta gösterilen diğer kalemler gelirlerini oluşturmaktadır.

Borsa ile ilgilenen herkesin yakından ilgili olduğu İMKB, tahvil, hazine bonosu, finansman bonosu ve gelir ortaklığı senedi gibi menkul kıymetlerin alım ve satımı da tahvil ve bono pazarında gerçekleşmektedir. İMKB’nin görev ve yetkileri arasında; borsada olağan dışı durumların gerçekleşmesi halinde, mevzuatın verdiği yetkiler içinde gerekli önlemler almak, yapılan işlemlerin rahat ve serbest rekabet altında gerçekleşmesini sağlamak ve menkul kıymetleri belirlemek gibi görevler yer almaktadır. Borsa’da pazarların çalışma günü ve saatleri de İMKB tarafından belirlenmektedir. Evinizden borsa ile çalışarak internetten para kazanma mümkündür. Onun yanı sıra, borsa pazarlarında işlem görecek menkul kıymetleri belirlemek ve borsa bülteninde yayınlamak ve pazarlara borsa binasında tahsis etmek de İMKB tarafından gerçekleştirilmektedir.

Türkiye sermaye piyasaları ve Türk ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla kurulan İMKB, borsada önemli bir yer edinmiştir. Borsa pazarında yer alan hisseler ile yakından ilgisi olan İMKB, özel bir bütçe ve gelir kaynaklarına sahip olması nedeniyle kurulan mesleki bir kuruluştur. Çalışma usul ve esasları İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Yönetmeliği’nde yer alan İMKB , çeşitli aracı kuruluşların sermaye piyasası faaliyetleri sonucu, müşterilerine hisse senedi işlemlerinden meydana gelen nakit ve hisse senedi teslim yükümlülükleri gereğince ödeme yapmakla yükümlüdür. Borsa’da para kazanma, yükselen ve düşen hisseleri takip etmek ve borsada profesyonel olmak isteyenlerin yakından ilgilendiği İMKB, borsa pazarında yer alan bütün hisseler, pazardaki kurumların çalışma gün ve saatleri kendisi belirler. Sahip olduğu alanlarda kendi çalışma esasları ve yükümlülükleri belirleme hakkına sahip olan İMKB, Türkiye’deki tüm menkul kıymetlerin alım ve satımları ile ilgilidir.


View the original article here

0 yorum: