11 Aralık 2011 Pazar

BORSADA KAĞIT ÖNERİLERİ / 2012 BORSA

Piyasalarda temkinli hareket dönemi sürüyor. 2012’ye ilişkin tahminler oldukça karamsar. Zor geçen 2011 yılını bile aratacak rakamlar telafuz ediliyor. Açıklanan veriler ise iç açıcı değil. Almanya’da ihracat Ekim ayında düşerken, Fransa’da sanayi üretiminde değişme olmadı. Bu durum, Euro Bölgesi’nin, liderlerin ülke borç krizini çözmekte zorlanmaları ile birlikte, resesyona girebileceğini belirtiyor.
Avrupalı liderlerin Brüksel’de gerçekleşen zirvede borç kriziyle mücadele için IMF’ye 200 milyar euro verme kararı alması bir miktar rahatlamaya neden olduysa da tedirginlik azalmış değil. Bu hafta zirvenin detayları izlenecek. Türkiye’de ise firmalar alarmda. Özellikle ihracatçı şirketlerin yöneticileri Avrupa’da yaşanan krizin etkilerini en az zararla kapatma arayışı içerisinde. Bu nedenle pazar çeşitlendirmesine gitmeye çalışıyorlar.
Gerilim yüksek. İMKB 100 Endeksi her yukarı atağında satış baskısı ile karşılaşıyor. Öte yandan Avrupa’da yaşanan gelişmeler, büyük bir dikkatle izleniyor. 2012 yılında da piyasaların gözü Avrupa’da olacak. Avrupa’da yaşanabilecek olumsuz gelişmeler Borsalarda satışları getirirken euro/dolar’da aşağı harekete neden olabilir. Böyle bir durumda banka hisselerinden de kaçışlar başlayacaktır. İlk çeyrekte endişelerin öne çıkması karamsarlığın artmasına neden olabilir.
Mali sektörde fırsatlar doğabilir
Karamsarlık artarsa fonlar güçlü hisselere yönelecek. Borcu olmayan, kârlı ve temettü ödeme potansiyeline sahip şirketler gözde olacak. Bireysel yatırımcıların da biraz daha güvenli limanlara çekilmeleri kendilerini piyasalardaki oynaklığa karşı korumalarını sağlayacak.
2012 yılında Avrupa krizin etkilerini en fazla bankacılık sektörü hissedecek. Bu nedenle mali sektör hisselerinde 2012 yılında alım yönünde fırsatlar doğabilir. Piyasalardaki dalgalanmaları değerlendirenler için 2012’de yatırım fırsatları doğabilir. Banka sektör endeksi 2011 yılında yüzde 27’nin üzerinde değer kaybetti. Bu kaybın ilk çeyrekte de sürmesi bekleniyor. Banka hisselerinin 2010 yılındaki getirisi yüzde 20 seviyesinde bulunuyordu.
Sanayi hisseleri takip edilecek
2012 yılında banka hisselerine göre sanayi hisseleri daha fazla öne çıkabilir. Burada kur riski önemli. Kurdaki hareketler döviz açığı olan şirketlere olumsuz yönde yansıyacaktır. Sanayi hisseleri içerisinde karlı ve borsanın lokomotifi olan hisseler yabancıların da ilgi odağı olacak. Bu nedenle IMKB 30 hisseleri yakından izlenecek.

0 yorum: