23 Ekim 2011 Pazar

Arbitraj: Borsada Arbitraj Nedir?

 Arbitraj herhangi iki bölgedeki fiyat farkından risk almadan para kazanmak amacıyla yapılır. Örneğin; vadeli alıp spotta satarsınız lehinize bir fark vardır. Risk almanız bu bir arbitrajdır, zaman arbitrajı.


Ya da bir hisse senedi aynı anda Newyork ve İMKB’de işlem görüyordur, bir fiyat farkı vardır. Newyork’ta satıp İstanbul’da alıyor olabilirsiniz ya da tersini yapıyor olabilirsiniz. Bu tür işlemlere arbitraj denir. Borsada arbitraj olabilmesi için borsada işlem gören menkul kıymetlerin iki farklı piyasada aynı anda işlem görmesi gerekir, ve makul bir fiyat farkı olduğunda bunun devreye girmesi mümkün.


Yalnız Türkiye’yi düşünüyorsak böyle bir arbitraj kolay değildir. Ama vadeli işlem borsasında endeks satarken veya alırken fiyat farkı nedeniyle spotta tersini yapmak mümkün olabilir. Bunu yapanlar genelde piyasa yapıcısı gibi belirli kağıtlarda faaliyet gösterenleri de olabilir. Arbitraj uyumlu çalışmayı sağlayan bir değişken olarak nitelendirebiliriz.


Borsanın temel amaçları; şirketlerin halka açılmasını sağlamak, kişilerin sermayelerini güvenilir bir şekilde değerlendirebilmesini sağlamak ve hisse senetlerini alıp-satma işlemlerini sağlayabilecek bir platform oluşturabilmek.


Hepimizin kafasından ki bir diğer soru işareti, borsa da niçin fiyat dalgalanması ve bu dalgalanmanın neye bağlı olarak olduğudur. Borsa sürekli değişen ve hareket halinde bir piyasadır. Bu hareketliliğin sebebi şirketlerin geleceği ile ilgili görüşlerinin herkes tarafından farklı yorumlanmasından kaynaklanmaktadır.


Hisse senetlerinden ki dalgalanmayı ise 2 farklı etkene bağlayabiliriz.


Bunlardan 1.’si; ekonomik, politik ve dünya çapında ki olaylarda hisse senetleri fiyatlarını doğrudan etkiler. 2. etken ise şirket çapında ki faktörler.. Bunlar şirketin ekonomik durumu, yaptıkları faaliyetler, ve Pazar payı esas alınarak gerçekleşen değişimlerdir. Burada altını çizmemiz gereken bir nokta borsada hisse senedi alırken ne geçmişine ne şu an ki durumuna bakmalıyız, önemli olan geleceğinde yapacağı yatırımlar konusunda ki tahminlerimize göre yatırım yapmalıyız. Şirketin geçmişte ve şu an ki yaptığı yatırımlar şirketin zaten hisselerinin şu an ki fiyatını almış pozisyondadır. Biz ancak geleceğe dair şirket hakkında ki olumlu beklentilere göre yatırım yapmalıyız, kimse batmak üzere olan bir şirkete yatırım yapmak istemez.

0 yorum: