28 Aralık 2012 Cuma

Başçı: Dövizde aşırı oynaklık olursa harekete geçebiliriz

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı 2013 yılı para ve kur politikasını anlatıyor


Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı 2013 yılı para ve kur politikasını hakkında bilgi veriyor.


Hedeflerinin fiyat istikrarını sağlamak ve büyümeye destek vermek olduğuınu kaydeden Başçı, 2012'de enflasyonun yüzde 5 olan hedefe çok yakın olacağını söyledi.


Başçı, enflasyon hedeflemesi dönemindeki en düşük enflasyonun görülebileceğine dikkat çekti.


Başçı, 2015 yılı için enflasyon hedefinin yüzde 5 olduğunu açıkladı.


Başkan Başçı, 2013 yılı için belirsizlik aralıpının artı/eksi yönde yüzde 2 olarak koruduklarını ve kurdaki oynaklık azaltılabilirse, 2 puanlık belirsizlik araığınını düşürebilecekelrini kaydetti. Başçı, yüzde 2'lik belirsizlik aralığının gelişmekte olan ülkeler arasında fazla olduğunu belirtti.


Başçı, 2013 yılında uygulayacakları politika araçlarını sıralarken, ”Faiz koridoru, politika faizi, TL likidite yönetimi, yabancı para likidite yönetimi, vadeye dayalı zorunlu karşılıklar, kaldırca dayalı zorunlu karşılıklar ve rezerv opsiyonu mekanizmasını kullanacağız. Döviz alımları ve döviz satımlarını yapmayı gerekmedikçe öngörmüyoruz” dedi.


Başçı, kredi büyümesinde ve reel efektif kurda oynaklık istemediklerini söyledi ve “Reel efektif kurda aşırı oynaklık olumlu bir gelişme değil” dedi.


Başçı, reel efektif kurun 5 yılda 130'a çıkmasının aşırı oynaklığı işaret ettiğini ve kısa vadeli sermaye akımlarına karşı önlem konusunda görüş birliği oluşmakta olduğunu sözlerine ekledi.


Reel efektif kur endeksinin her yıl yüzde 1.5-2 artmasının normal olduğunu söyleyen Başçı, kısa vadeli sermaye akımlarının finansal istikrarı bozucu etki yapabileceği uyarısında bulundu.


Başçı, kaldıraca dayalı zorunlu karşılık aracını devreye sokacaklarını söyledi.


-”2013 yılında döviz alım ve satımı yok”-


Merkez Bankası Başkanı Başçı, “2013'te döviz alım ve satımı düşünmüyoruz” dedi ve politika araçları arasında döviz alım ve satım ihalelerinin olmayacağını söyledi. Başçı ayrıca, döviz depo piyasasında aracılık faaliyetlerinden çekildiklerini, bu aracılığa ihtiyaç olmadığını sözlerine ekledi. Başçı, mutlaka gerekmesi halinde döviz alım ve satımı kullanabilecekelrini söyledi.


İç talebin yatay seyir izlediğini ve bunun cari açık için gerekli olduğunu söyleyen Başçı, “Enflasyon çift haneye çıkmasına rağmen beklentilerde bozulma olmadı” dedi.


Başçı, sektörün Merkez Bankası‘ndan daha az fonlamaya ihtiyaç duyduğunu ve 2013 yılında ihracat reeskont kredilerinin rezervlere 12 milyar dolarlık katkı yapacağını belirtti. DİBS’lerden oluşan APİ portföy büyüklüğünün 6.2 milyar liradan 9 milyar liraya çıkarılacağını kaydetti.


2012 yılında döviz alım ve satım ihalelerini kullanmadıklarını belirten Başçı, ihracat reeskont kredisi kullanımındaki artışın net rezerv artışını hızlandırıcağını söyledi ve “2013'te temel rezerv biriktirme aracı ihracat reeskont kredisi olacak” dedi.


-”Kur hedefi yok, dalgalı kur sürecek”-


Merkez Bankası‘nın herhangi bir kur hedfi olmadığını ve dalgalı kurun süreceğini kaydeden Başçı, “Türk Lirası’nda aşırı değerlenme ve değer kaybına izin verilmeyecek” dedi. Başçı ayrıca, “Kimse döviz risklerini artırmamalı, ne olacağı belli olmaz” uyarısında bulundu.


Sermaye yeterlilik oranının bazen makro riskleri değerlendirmede yetersiz kaldığını kaydeden Başçı, “Bsel III çerçevesinde kaldıraç oranının kullanımı risklerin birikimini önleyecek” dedi. Basel III’e göre Türk bankalarının kaldıraç oranının % 7.6 düzeyinde olduğunu söyleyen Başçı, “Kaldıraç oranı % 3-3.5 aralığında ise 3 ay için 1 puan ek munzam karşılık isteyeğiz. Kaldıraca dayalı munzam karşılıklarda 2013 4. çeyrek bilançosu dikkate alınacak” şeklinde konuştu.


Başçı, “Tüm bankaların kaldıraç oranı son derece iyi” dedi.


-”Büyüme hız kazanacak”-


Yılın son çeyreğinden itibaren büyümenin hız kazanacağına dikkat çeken Başçı, “Krediler konusunda herhangi bir sınırlama söz konusu değil” açıklamasında bulundu.


Başçı, “Yıl sonu itibariyle enflasyon yüzde 6.5'in altında kalacak” dedi.


Başçı, “2012'de kredi hacmi büyümesi yüzde 15'in üzerinde kalacak,” dedi ve 2013 yılı sonunda enflasyonun yüzde 5'lik hedefe yakın olmasına gayret edeceklerini sözlerine ekledi.


Başçı, ”2013 yılında yüzde 4 ve üzerinde büyüme bekliyoruz. Bu yıl ihracata dayalı büyüme gerçekleşti. 2013 yılında hem ihracata hem de iç talebe dayalı bir büyüme bekliyoruz” dedi.


IMF’nin 4. Madde değerlendirmesinin yaz aylarında yapıldığına dikkat çeken Başçı, “IMF, esnek para politikasına inanmaya başlamış görünüyor” yorumunda bulundu.


Tüm kuruluşların Türkiye’nin büyüme hızı tahmininde yüzde 4 için uzlaşmış göründüğünü belirten Başçı, “2013 yılında yüzde 4 ve üzeri bir büyüme ile karşılaşabiliriz” dedi.


-”Yüzde 12 sermaye yeterlilik oranının faydası büyük”-


Türkiye’de asgari sermaye yeterlilik oranının yüzde 12 olmasının faydasının büyük olduğunu kaydeden Başçı, “Özel sektörün borç döndürme oranlarında sorun görmüyoruz. Tüketici finansmanı şirketleriyle ilgili gelişmeleri takip ediyoruz. Tüketici finansman şirketlerine zorunlu karşılık getirebilirz. İç talebe cari açığı artırmayacak şekilde yol verebiliriz” açıklamasında bulundu.


-Yapılan klasik değil modern enflasyon hedeflemesi”-


Yapılanın klasik anlamda bir enflasyon hedeflemesi değil, modern enflasyon hedeflemesi olduğuna dikkat çeken Başçı, “Kasım ayından sonra portföy akımlarında ciddi giriş söz konusu oldu. Özellikle 10 yıllık Türkiye tahvillerine yönelik ciddi portföy yatırımı oldu. Kurlarla ilgili iyi durumdayız. 2013 yılında oynaklık nispeten düşük olacaktır. TL’nin değerlenmesini artıran portföy girişleri sürecek görünüyor. Kurdaki değerlemeyi yumuşatıcı yönde cevap vereceğiz.” dedi.


Başçı, “Kurlarda ve kredilerde oynaklık fazla olmazsa, enflasyon hedefine yaklaşırız” şeklinde konuştu.


-Yurtdışı kaynaklı riskler sürüyor”


Yurtdışında önemli risk unusrları olduğunu ve izleyip göreceklerini söyleyen Başçı, “Altın konusunda her türlü açıklama yapıldı, yeni bir açıklamaya gerek yok” dedi.


Başçı, atılan bütün adımların finansal istikrar için atıldığını ve faiz indiriminin tamamiyle finansal istikrara destek olmak için yapıldığını vurguladı.


Başçı, “Fed, işsizlik hedeffini gösterirken, enflasyonu gözden kaçırmıyor. Dünya düşük büyüme dönemine girdi, merkez bankaları güç bir dönemde. Yapısal politika araçları daha kıymetli. Para basarak dünyada kalıcı bir büyüme sağlanamaz. Küresel büyümedeki zayıflamanın nedeni aşırı borçluluktan kaynaklanıyor” dedi.


-Dövizde aşırı oynaklık olursa harekete geçebiliriz”


Rezerv opsiyon katsayısının başarılı ve iyi bir dengeleyici olduğunu söyleyen Başçı “Döviz kurlarında aşırı oynaklık görürsek harekete geçebiliriz” dedi.


-devam edecek-


 

0 yorum: