12 Eylül 2011 Pazartesi

Hubble Teleskobu Dünyaya İnanılmaz Görüntüler Göndermeyi Sürdürüyor

Amerikan uzay dolmuşu Discovery 24 Nisan 1990’da dünyanın yörüngesine evren hakkında bilgilerimizde devrim yapacak nitelikte bir teleskop götürdü.


Hubble Uzay Teleskopu atmosferdaki pus ve bulanıklığın görüntü kalitesini etkilememesi için dünya yörüngesinin çok üzerinde dönebilecek şekilde tasarlandı. Teleskop, yıldız, gezegen, galaksi ve diğer uzay cisimlerini daha önce hiç olmadığı kadar net görüntüleyebiliyor.

Nancy Grace Roman

Adını Amerikalı uzay bilimci Edwin Hubble’dan alan bir okul otobüsü büyüklüğündeki teleskobun yapımı 10 yıl sürdü ve bir buçuk milyar dolara maloldu. Teleskobun yapımında 10 bin kişinin emeği geçti. Hubble Uzay Telekopu’nun ‘anası’ olarak tanımlanan Nancy Grace Roman, Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’nın ilk baş uzay bilimcisiydi. Roman, Hubble Teleskobu’nun planlama ve geliştirilmesinin ilk aşamalarında önemli rol oynadı. Bütün Amerika’yı dolaşan Roman, çok sayıda uzay bilimciden yeni bir teleskoptan ne beklediklerine dair bilgi topladı. Roman, “Uzay bilimcileri atmosferin üzerinden görüntü elde etmeyi çok uzun zamandır istiyordu. Uzaya atmosferin içinden bakmak lekeli bir cam parçasından bakmaya benziyor. Camın kusurları oluyor, bu da görüntüyü bulanıklaştırıyor,” diye konuşuyor.


BORSADA KESİN KAZANÇ


Roman, atmosferin üzerinde yörüngede dönen ve evrenin net fotoğraflarını dünyaya gönderecek büyük bir gözlemevi için uzay bilimcilerden ve NASA mühendislerinden oluşan bir komisyon kurdu.


Aynalarından birinde bulunan imalat hatasının sonradan giderilmesi dışında Hubble, gözlem ve keşif misyonunu kusursuz bir şekilde sürdürüyor. Teleskobun geniş açılı kamerası uzay cisimlerinin nefes kesici görüntülerini yakalayıp dünyaya gönderiyor. Bu cisimlerin çoğu daha önce görüntülenenlerden çok daha uzakta. Hubble 20 yıl önce hizmete girdiği zamandan buyana evrene dair bilgilerimizi binlerce kat arttırdı. Teleskobun teknik özellikleri, uzay dolmuşlarının seferleri sırasında yenilendi. Hubble’ın uzak yıldız ve galaksilerle ilgili olarak edindiği bilgiler ışığında uzay bilimcileri evrenin 14 milyar yıl önce doğduğunu hesapladı. Bu hesap, evrenin 10 ila 20 milyar yaşında olduğunu varsayan eski tahminlere göre daha kesin.


Bu yıl 4 Temmuz’da Hubble Uzay Teleskobu, bir milyonuncu bilimsel gözlemini tamamladı. Bu, binlerce ışık yılı uzakta, güneş sisteminin dışındaki bir gezegenin spektografı. Dünya yörüngesinde dolaşan ve tarihin en başarılı uzay bilim misyonlarından biri olan Hubble gözlemevi bugün de göreve devam ediyor. Dünya yörüngesinde dolaşacak çok daha güçlü yeni bir teleskopla ilgili planlar var. Ancak Hubble’ın en az 10 yıl daha yörüngede kalması, astronomide devrim yapmaya devam etmesi ve evrene dair bilgilerimizi geliştirmesi bekleniyor.


BORSADA KESİN KAZANÇ

0 yorum: