7 Haziran 2011 Salı

Altına yatırım doğru mu?

Altının değeri iki parametreden etkileniyor: Altının uluslararası fiyatı ve dolar ile TL arasındaki kur değişimi. Altının uluslararası fiyatı artarsa, örneğin altın fiyatı 1500 USD/Ons’dan 1525 USD/Ons’a yükselirse elinde altın ya da altın fonu bulunduranlar kazançlı çıkarlar. Altının uluslararası fiyatı 1500 USD/Ons’da kaldığı halde USD TL kuru 1.5’ten 1.6’ya çıkarsa elinde altın ya da altına bağlı fon bulunduranlar yine kazançlı çıkarlar. Kazancın tavan yaptığı durum ise altının hem uluslararası fiyatının artması hem de USD TL kurunun USD lehine değişmesidir. Eğer altının uluslararası fiyatı 1500 USD/Ons’dan 1525 USD/Ons’a çıkmış ve aynı zamanda USD TL paritesi de 1.5’ten 1.6’ya yükselmişse altın yatırımcısı çifte kazanç elde etmiş olur.

Altına yatırım nasıl yapılır?

Altına yatırım için mutlaka fizik olarak altın satın alıp saklama riskini göze almak şart değil. Bugün bankalarımızda altın fonu ya da Cumhuriyet Altını fonları bulunmaktadır. Altın fonları, altının uluslararası fiyatına, Cumhuriyet Altını ise bizim piyasada oluşan fiyatlara göre her gün fiyatlanmakta ve yatırımcı istediğinde bunları satarak parasını alabilmektedir. Bununla birlikte bankaya gidip Cumhuriyet Altını’nı alma şansınız bulunmuyor. Size bu altının karşılığı o günkü değerinden nakit olarak veriliyor.

Son altı ayda, sonuçlarını bu köşede sizinle paylaşmak amacıyla iki ayrı altın fonu satın aldım. İlki bir bankamızın Altın Fonu idi. Bu yatırımım 6 ayda yüzde 18,7 getiri elde etti (aynı dönemde faiz yüzde 4,5 getiriyor.) İkincisi bir başka bankanın Cumhuriyet Altını Fonu idi. O da 3.5 ayda yüzde 14,4 getiri sağladı (aynı dönemde faiz yüzde 2,5 getiriyor.) Bu denemelerim, mevduat faiziyle kıyaslayınca altının oldukça iyi bir getiri sağladığını göstermiş oldu.

Altına yatırım şimdilik kazançlı

Bu örneklere bakarak altının hep böyle kazançlı bir yatırım olduğunu düşünmek yanıltıcı olur. Geçmişte altının uluslararası fiyatının pek kıpırdamadığı, USD TL kurunun USD lehine değil TL lehine değiştiği dönemlerde altın, yatırımcısına para kaybettirdi. Paralarını altına yatıranlar özellikle mevduat faizinin yüksek olduğu dönemlerde yüksek reel faiz kazançları elde edenlerin durumunu gıptayla izliyordu. Bugün bu eğilim tersine dönmüş görünüyor. Binlerce yılın kültürüyle harmanlanmış olan Anadolu kadını, beşibiryerdelerini boynunda taşımaya devam ederek uzun dönemde haklı çıkmış bulunuyor.

Dünyanın en güçlü ekonomileri de ekonomik krizden tam olarak çıkamadıkları için paraları eskisi kadar itibarlı değil. Kâğıt paraların itibar kaybettiği aşamada yüzlerce yıl para olarak fiilen görev yapmış ya da kâğıt paranın arkasında durmuş olan altın öne çıkıyor. İnsanlar kâğıt paranın işe yaramayabileceğini görünce asıl paraya, altına dönüyorlar. Bu nereye kadar gider? Birçok farklı tahmin var ama yanıtını kimse bilmiyor. Küresel sistem krizi tam olarak atlatıp da güven ortamı yeniden kuruluncaya kadar altın değerlenecek gibi görünüyor. Güven ortamının kurulması ise şimdilik öyle kolay değil. Bugün artık AB’nin varlığının sürüp sürmeyeceğinin tartışıldığı bir ortama gelmiş durumdayız. Bu gelişmeler altını yukarı itmeye devam ediyor.(RADİKAL)


View the original article here

0 yorum: