14 Haziran 2011 Salı

Petrol Temel Analiz 08 Haziran 2011

Petrol Temel Analiz 08 Haziran 2011 nedir? Petrol Temel Analiz 08 Haziran 2011 hakkında ayrıntılar aşağıdadır buyrun Petrol bugün aşağı yönlü hareket ediyor. Yatırımcıların odak noktası Viyana’daki OPEC toplantısı ve olası petrol üretiminin arttırılması. Petrol günü 99,80 Dolar seviyesinden açtı ve şu anki seviye 98,21 Dolar. Dün 98,75 Dolar seviyesinden güne başlayan petrol, düzeltme hareketi sonucunda günü 99,63 Dolar’dan kapatmıştı. Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC), Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki gerginlikler ve artan fiyatların küresel enflasyonu arttırması ve toparlanma sürecine zarar vermesi sonucu aksayan üretim açığını kapatmak için, bugün 2008 yılından ilk kez üretimini arttırması bekleniyor.

Artan talebe karşılık arzın yeterli olup olmadığına yönelik korkular, üye ülkeler arasındaki en büyük anlaşmazlık olarak göze çarpıyor. Suudi Arabistan, bundan önce Libya’dan kaynaklanan kesintiyi karşılamıştı. Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki olaylar, Dolar’ın zayıf seyri ve artan talep petrol fiyatlarını desteklemişti.

Şu an için Dolar karışık seyrediyor, borç krizi devam ediyor, enflasyonist baskılar var. OPEC’in petrol kesintisinin yerini doldurmasıyla fiyatlar, gelecek günlerde büyük ihtimalle aşağı yönlü baskıya maruz kalacak. Mayıs ayı başında 114,82 Dolar’a kadar çıkan petrol sonrasında 100 Dolar’ın altına kadar geriledi.

Petrolde aşağı yönlü baskı yaratan bir diğer unsur, Amerika stoklarının yükselmesi ve dünyanın en büyük petrol tüketicisi konumunda olan ülkenin petrole olan talebindeki dalgalanmalar.

Bugünkü OPEC kararı öncesi dalgalanmalar görülebilir. Dolar’daki fiyat hareketleri ve EIA raporu petrolü destekleyebilir.

Dolar güne kazançlarla başladı ancak düzeltme hareketi sona erince, büyük ihtimalle eski konumuna dönecek. Dolar endeksinin şu anki seviyesi 9484.

EIA raporuna dönelim. Amerika Enerji Kurumu’nun raporunda, ham petrol stoklarında 1,3 milyonluk bir düşüş bekleniyor. Geçen hafta stoklara 2,9 milyon varil petrol eklenmişti. Benzin stoklarında ise 1,05 milyon varillik artış bekleniyor. Dün Amerika Petrol Ajansı’nın (API) açıkladığı, ham petrol stoklarındaki 5,5 milyon varillik düşüş beklentilerin çok üstündeydi. Veri sonrası, petrol değer kazanmıştı.

Beklentimiz, aşağı yönlü baskının devam ettiği yönünde. Fiyatlarda bugün yoğun dalgalanmalar olacak. OPEC kararı, petrolü olumsuz etkileyebilir. Dolar’ın zayıf performansı ve petrol stoklarındaki düşüş ise bu karar sonucu baskı altına giren petrolü dengeleyebilir.

AKPC_IDS += "13219,";Popularity: 1%

Etiketler:aip, fed para politikası, opec viyana toplantısı, petrol fiyatları, forex

View the original article here

0 yorum: