30 Haziran 2011 Perşembe

Borsada Teknik Analiz Nedir? Nasıl Yapılır?

Posted by Admin on Cumartesi, Temmuz 10, 2010 · Yorum Yapın 

Borsada teknik analiz hisse senetlerinin gelecek zamanda hareketlenmesi durumu ile ilgili yapılan genel analizdir. Teknik analiz için hisse senetlerinin gün içerisindeki iniş ve çıkış pozisyonlarını gösteren grafiklerden faydalanılır. Bu grafikler çubuk, çizgi, nokta şekil ve mum grafikleri olmak üzere bir çok şekilde gösterilir.

Ülkemizde hisse senetleri grafikleri oluşturulurken en çok kullanılan grafik çeşidi çubuk grafikerlerdir. Çubuk grafiklerde hisse senetlerinin gün içerisinde ki en çok ve en düşük değerlerini gösteren grafiktir. Bu grafikte yatay eksen zaman dilimi, dikey eksen ise hisse senetlerinin fiyatlarıdır.

Türkiye’de teknik analiz yaklaşık son 10 yıldır kullanılmaya başlanmış bir sistemdir. İMKB’nin merkez binasının bilgisayarlı sisteme geçmesinin ardından daha detaylı olarka borsa analizleri hazırlanıp kamuoyuna sunulur duruma gelmiştir.

Bilgisayarlı sisteme geçiş ile verilerin MetaStock ile offline olarak da hisse senetlerinin analizleri daha çok kişi tarafında da kullanılır hale gelmiştir. Bunun dışında ise Matriks adında bir program günlük hisse senedi akışlarını takip etme amacıyla bir çok borsacının anlık olarka kullandığı bir programdır.

Ekonomist Dergisi Borsa Editörü

Teknik analiz yöntemleri borsa piyasasında geleceği estirme yöntemi olarak görülemez. Ancak piyansın içinde bulunduğu dengenin iyiye ya da kötüye doğru ne yönde ilerlediği konusunda borsacının kafasında bir fikir oluşturmasını sağlayan grafik ve analizlerin bütünüdür.

Fiyat analizlerine göre hisse senetlerinin hangi yöne ılımlı bir şekilde istikrar sağlayacağını tahmin etme potansiyelini sunma durumundadır. Teknik analistler şirketlerin ya da sektörlerin bilançolarını dikkate almayan ancak onun yerine piyasada geçmişte oluşan veri analizlerini dikkate almaktadır.

Borsada teknik analizde grafikler üzerinde istatistik ve çizgi çalışması yapılarak piyasanın ne yöne gitmekte olduğu hakkında ipuçları çıkartılmaya çalışılır. Teknik analiz; fiyat değişikliklerinin incelenmesi, zamanın incelenmesi, işlem miktarının incelenmesi ve pazarın incelenmesi olmak üzere toplamda 4 aşamada incelenir.

Borsada Teknik Analiz Nedir? Nasıl Yapılır?, 9.0 out of 10 based on 2 ratings

View the original article here

0 yorum: