25 Haziran 2011 Cumartesi

Tedbir Alınmazsa Türkiye Kronik Et İthalatçısı Olur, 3 Yılda 20 Milyar Bekleniyor

Tedbir alınmazsa Türkiye kronik et ithalatçısı olur (Dünya)

Ankara Sohbetleri'nin bu haftaki konuğu Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin. Özellikle haftasonları düzenlediği basın toplantılarıyla tarım kesiminin sorunlarını somut örneklerle Türkiye'nin gündemine taşıyan Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, et fiyatlarındaki sorunun yeniden yaşanabileceği uyarısında bulundu. Sanayicilerin anlaşmayla 70 kuruşun üzerinde belirlenen sütü 45 kuruşa aldığını ifade eden Yetkin, "Et ithalatı yapılan dönemde de benzer şeyler olmuş ve süt hayvanlarının kesime gönderilmesiyle ithalat ihtiyacı ortaya çıkmıştı" dedi. Yetkin yine aynı yine aynı noktaya gelindiğini belirterek "Korkum şu... 2008 yılındaki gibi süt fiyatlarını tribünlerden izlemekle kalıp, tedbir alınmazsa ve damızlık hayvanlar kesime gidilirse bu iş biter. Onun için, acilen süt endüstrisi kurumu gibi bir müdahale kurumunun derhal kurulması gerekir" uyarısında bulundu.


3 yılda 20 milyar bekleniyor (Habertürk)

Yetkililerin tahminlerine göre, Kurumun kasasına 3 yıl içinde en az 20 milyar TL girecek. SGK’nın, alacaklarını yeniden yapılandıran düzenlemeye, 2 milyon 88 bin 841 kişi toplam 34 milyar 525 milyon 923 bin liralık borcunu yeniden yapılandırmak için başvurdu. Kurumyetkilileri, 29.2 milyar TL’lik tahsilat tutarının yüzde 70-75’inin kasaya gireceğini belirterek, son yapılandırmanın SGK tarihinde 1970’li yıllardan bu yana yapılan en başarılı yeniden yapılandırma olacağını vurguladı. Seçimlerin yeni yapıldığını ve önümüzde 4 yıllık bir hükümet olduğuna işaret eden yetkililer, hükümetin yeni bir yapılandırma çıkarmasının beklenmediğini belirterek, “En azından dört yıl boyunca bir af çıkmayacak” yorumunu yaptılar.


Önlem öncesi kredi yağmuru (Radikal)

Haziran ayının ilk haftasında tüketici kredisindeki artış hızı 4.5 kat arttı. Kullandırılan kredi 400 milyon TL'den 1.6 milyar TL'ye çıktı. Ekonominin soğutulması ve cari açığın frenlenmesi için yeni kurulacak hükümetin, kredi arzının kısıtlanması için bankalar üzerinden tedbir alacağı beklentisi, gerek tüketiciyi gerekse bankaları harekete geçirdi. Bankalar, tedbirler alınmadan önce kredi arzını arttırırken, tüketiciler de olası faiz arttırımları öncesinde adeta bankalara hücum etti. Bankaların tüketici kredilerinin artış hızı 27 Mayıs-3 Haziran tarihleri arasında yüzde 1,13’e çıktı. Bu oran 13-20 Mayıs tarihlerindeki artış hızı olan yüzde 0,27’nin yaklaşık 4.5 kat üzerinde bulunuyor. Bankaların tüketici kredileri 20-27 Mayıs arasında da yüzde 1,06 büyüdü. Bankalar 13-20 Mayıs arasında 400 milyon TL tüketici kredisi verirken bu rakam 20-27 Mayıs arasında 1 milyar 567 milyon liraya, 27 Mayıs-3 Haziran arasında ise 1.7 milyar liraya çıktı.


View the original article here

0 yorum: