16 Haziran 2011 Perşembe

Spekülatör Ne demek? Manipülatör Nedir?

Posted by Admin on Pazartesi, Temmuz 12, 2010 · Yorum Yapın 

Borsa piyasasında ki değerli evrakları ucuz bir fiyat ile alıp gelecek zaman zarfı içerisinde pahalı bir miktara satmayı hedefleyen kişilere spekülatör denir.

Spekülatör şahıs mevcut değerli evrağın en düşük olduğunu düşündüğü an satın alma işlemini gerçekleştirip, daha sonra en yüksek yani tavan seviye de olduğu düşündüğü an satış işlemini yapıp elden çıkartan kişidir. Eğer spekülatörün alış fiyatı, satış fiyatından düşükse spekülatör kar etmiştir. Aksi durumda alış fiyatı, satış fiyatından fazla ise spekülatör zarar etmiş konumdadır.

Bu işlemlerden ve yaptığı çalışmalardan anlayabileceğimiz üzere spekülatör bilgisi ve bu çerçevede bu bilgi birikimini risk olarak üstlenen kişi durumundadır. Sıkça duymakta olduğumuz spekülasyon kelimesini bir çok kişi suç olarak da nitelendirmektedir. Aksine borsa piyasası spekülatörlerin piyasaya teşvikini ve değerli evrakların hak ettiği piyasa fiyatından yatırımcılara ulaşmasını sağlamak amacı güder.

SPK tarafından yayınlanmış “Hisse Senedi Piyasasında Manipülasyon” adlı yayında iki farklı biçimde manipülasyon tanımı yapılmış durumdadır. İlk tanım; piyasadaki yatırımcıları kandırarak her hangi bir değerli evrağı satmaya teşvik etmek etmek için yalan yanlış tavsiye de bulunan ve menkul kıymetin yatay seviyesinde olağan bir şekilde akışını sürdürmesini sağlamak için yapılan durum ve davranışlar bütünüdür.

Bir diğer açıklama ise Menkul kıymetler borsasında değerli evraklara yapılan talep ve arzın olağan şeklinin dışında 3. şahıslar tarafından kasıtlı olarak engellenmesi durumu manipülatör/ manipülasyon olarak nitelendirilmektedir.


View the original article here

0 yorum: