26 Haziran 2011 Pazar

Borsa Terimleri

Posted by Admin on Çarşamba, Temmuz 14, 2010 · Yorum Yapın 

Borsa piyasasıyla daha önce ilgilenen arkadaşlarımız bir çok kez işlem hacmi kelimesini duymuş olmalıdır. İşlem hacmi, borsa üzerinde her hisse senedi için gerçekleşen emirlerin aldığı lot sayısı ile işlem hacminin o an ki fiyatının çarpılmasıyla oluşan değerdir.

Bir seans veya belirli bir zaman zarfı içerisinde alım satım işlemlerinin gerçekleştiği değerli evrakların adedi işlem miktarı olarak nitelendirilir.

Sahip durumda olunmayan menkul kıymet değerlerinin ödünç alınmak şartıyla satılmasına açığa satış denir.

Endeks borsa üzerinden bir çok menkul kıymet ve değerli evrağın oransal olarak değişimini ölçmeye yarayan bir göstergedir. Bu durumda endeksi borsadaki fiyatların analiziyle rakamsal olarak veri değeri verdiğini söyleyebiliriz, bir nevi piyasa göstergesidir. Endeks, tekniz analizde en önemli veri niteliği taşır. Yatırımcılar için menkul kıymet ve değerli evrakların birbiriyle karşılaştırılmasında en büyük kolaylığı endeks raporları sağlar. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB)’de; İMKB 30, İMKB 100 ve tüm olmak üzere 3 endeks hesaplanır. Bunun dışında alt birimleri olarak Sinai, Hizmetler ve Mali endekslerde rakamsal rapor olarak hazırlanmaktadır.

Endeks piyasasında borsanın yukarı veya aşağıya iniş grafiğine volatilite ismi verilir. Yani borsanın bu hareketliliğine bakıldığında bu ifade gösterilir. Kuşkusuz volatilite İMKB’yi dünyanın en oynak borsalar pozisyonunda göstermektedir.

Aracı kurumlar sermaye piyasasında destekte bulunmak ve faaliyet gerçekleştirmek için SPK tarafından aracılık yetkisi verilmiş anonim şirketlerdir. Bir başka açıklamayla aracı kurumlar hisse senedi ticareti aşamasında yatırımcı ile piyasa arasında, yatırımcıya bilgi ve aracılık vazifesini üstlenen şirketlerdir. Peki kimler aracı kurumdur? Bunlar; ticaret bankaları, yatırım ve kalkınma bankaları, aracı kurumlar olmak üzere 3 gruptur.

Aracı kuruluşlarının yapacaklarını şu şekilde sıralayabiliriz;

Yatırım danışmanlığı.Portföy işletme ve yönetimi.Sermayelerin piyasaya açılımı ve halka arz işlemi.

Kalkınma veya Yatırım bankalarından kredi kullanan kurumların buna teminat olarak gösterdikleri senet vb. türdeki şeylerin bu bankaya kendi garantisi altında kullandırtan piyasa sermaye aracıdır.

Borsa piyasası için gelecekteki tahminleri karamsar yönde olan ve hisse senetlerini satamayacaklarını düşünen yatırımcıların bu düşünce doğrultusunda elindeki menkul kıymet ve değerli evraklarını elden çıkardığı piyasadır.

Borsa’da işlem yapan borsacı ve yatırımcıların, yaptıkları işlem hacmine göre belirlenen ve Borsa Yönetim kurulunca açıklanan meblağdır.

Borsa piyasasında üye temsilcisi olarak da nitelendirilen broker, “Üye Temsilcisi” olarak bilinmektedir. Brokerlar yatırım işlemleri yapmak isteyen kişilere piyasa hakkında geniş ve detaylı veri bilgisi sunup aynı zamanda yatırım konusunda çeşitli tavsiyeler sunmaktadır.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB)’nin tanımıyla hisse senedini; Anonim şirketlerin, sermayelerinin bir bölümünü, yatırımcıların bu değerli evrakları alarak ortaklık haklarının doğmasının sağlayan kıymetli evraklar olarak tanımlamıştır.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB)’nin tanımıyla borsa; Ticaret, finans ve borsa ile uğraşan kişilerin toplandıkları ve kamu toplumuna açık organizasyonlar olarak nitelendirilmektedir.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsa (İMKB)’ye göre borsada fiyat bazlı oluşum piyasa üzerinde var olan çok sayıda alım ve satım emirlerinin karşılaşmasıyla oluştuğunu nitelendirmektedir.

Borsa Terimleri, 8.5 out of 10 based on 2 ratings

View the original article here

0 yorum: