24 Haziran 2011 Cuma

Borsada Açığa Satış Ne Demek? Açık Pozisyon Nedir?

Posted by Admin on Çarşamba, Temmuz 14, 2010 · Yorum Yapın 

Borsada genelde yatırımcıların ilk yaptığı şey önce bir şeyler almaktır para kazanmak için sonra da satmaktır. Sırayı terse çevirirseniz bir şeyin fiyatı düşecek bu düşüşten ben nasıl para kazanabilirim? Elinizde olmayan bir şeyi nasıl satabilirsiniz? Spotta yapmak zordur ya birilerinden ödünç alacaksınız açığa satış yapacaksınızdır, ya da vadeli piyasaya gidersiniz ileride bir tarihte teslim etmek söz konusu olduğu için satarsınız fiyat düşüşünden kazanmak için.

Fiyatların gerilemesinden para kazanmak amacıyla yapılan işlemlere açık pozisyon denir, yani sattığınız şeyden aslında borçlusunuzdur. Elinizde olmayan bir şeyi satıyorsunuzdur. Bu şekilde açılmış pozisyonlara açık pozisyon denir. Örneğin; X hissesi düşmesini bekliyorsunuz çok şişmiş durumda, elinizde yok satacaksınız. Bunu satabilirsiniz, şu anda bizde tekil hisse senetlerini açığa satmak o kadar kolay bir işlem değil, vadeli işlem olmadığından.

Ancak endekse açığa satabilirsiniz. Ama bu konuda çalışmalar var olup yakında tekil hisse senetleride açığa satılması mümkün bir hale gelecek.

Borsada açığa satış için kısa pozisyonla eş anlamlı diyebiliriz. Bir ürünün fiyatının yükselip yükselemeyeceğini veya çok çıktığını düşünüyorsunuz yakında mühim gerilemeler tahmin ediyorsanız, açığa satış yapmak için imkan kollarsınız. Bunun için gideceğiniz yer vadeli işlemi borsada nasıl açığa satarım diye araştırmak ikincisi de nerden borç bulurum da spot piyasada açığa satarım? Burada fiyat düştüğünde kazanırsınız bu pozisyonu aldığınızda, fiyat yükselince tam tersine kaybedersiniz.

Borsada açığa satış ta elbette risk olacaktır. Fakat beklentilerin daha iyiye gitmediği, mevsimlik koşulların olumsuzlaştığı zamanlarda açığa satış daha çekici olabilmektedir. Menkul kıymetten önce borç almanız gerekir. Bu borç alma olayının iki türü var; Aracı kurumun başka müşterisinin aynı menkul kıymetten fazlası varsa, aracı kurum aracılık eder ona da.

Borç işlemi gerçekleştirilir sonrasında açığa satar. Eğer çalıştığınız aracı kurumda böyle menkul kıymetin böyle pozisyonu yoksa o zaman başka bir aracı kurumla borsa takasına da kayıt düşmek üzere borç alınabilir. Öyle açığa satış yapılabilir.


View the original article here

0 yorum: