17 Haziran 2011 Cuma

A Tipi Fon Nedir? B Tipi Likit Fon Nedir?

Posted by Admin on Perşembe, Temmuz 15, 2010 · Yorum Yapın 

Fonlar Türkiye’de A tipi fon ve B tipi likit fon olmak üzere 2’ye ayrılmıştır.

A tipi fonlarda en az %25 hisse senedi olması gereklidir. B tipinde ise hisse senedi olmayacağı anlamına gelmez zaman zaman %25’inde üzerine çıkabilir, ancak A tipi fonların özelliği hiçbir gün hiçbir saat hisse senedi ağırlığı %25’in altına düşmez alış değeri itibariyle. Bu tip fonlar A tipi fon sayılır.

A tipi fonların B tipi fonlara göre dönemsel vergi borcu avantajları vardır bu durum geçmişte bir çok yaşanmış ancak günümüzde bu durum pek söz konusu değildir. A tipi fonun B tipi fondan farkı daha agrasiftir, fiyat hareketliliği daha fazla durumdadır. Her şey düşerken daha çok düşebilir, her şey çıkarken daha fazla çıkabilir.

B tipi fonda ise genelde sabit getirili ürünler içinde ağırlıklı vardır. Sabit getirili derken tahvil, bono, repo gibi, elbette ki bu tahvillerin vadeside önemlidir. İçinde hisse senedi oranı olabilir de olmayabilir de. Hisse senedinin oranı %25’in de üzerine çıkabilir ancak bu durum süreklilik arzetmiyor olabilir. Ancak B tipinde daha bir esnek durum söz konusudur. Ancak buna paralel olarak her B tipi fonun daha az riskli olduğu anlamına da gelmemelidir. İçinde uzun vadeli kağıtlar var ise ve piyasada oynaklığın yüksek olduğu bir dönem ise bu da önemli miktarlarda kazandırabilirde kaybettirebilirde.

B tipi fonda %100 repo olabilir, %100 tahvil olabilir, %100 bono olabilir veya %40’ı hissesel olabilir dönem dönem. Faiz getirisi yüksek olan kurumların hisseleri ağırlıklı olabilir, çok farklı kombinasyonları var. Bunların tabi özel olarak teşvik edildiğini söylemek zor. B tipi Türkiye’de klasikleşmiş fonlardan biridir. Likit olanları da vardır, bunlarda B tipi fon grubuna girmektedir. Bunlarda genelde 180 günden kısa vadeli kağıtlar mevcuttur.

A Tipi Fon Nedir? B Tipi Likit Fon Nedir?, 8.0 out of 10 based on 3 ratings

View the original article here

0 yorum: